marți, 8 martie 2011

Sfinţi umpluţi de post

I-am numit asa pentru ca , dupa cum stiti sunt din Iasi , iar mama mea ieseanca i-a numit intotdeauna :"sfinţi"!
Cum v-am mai spus , sunt un mare fan al revistei Practic in bucatarie - aceasta reteta este din revista si am probat-o anul trecut .Si cum a iesit foarte buna , anul asta v-o recomand si voua .


Eu am facut o portie si jumatate .


Pentru o portie - Ingrediente:
Aluat 
-700 g faina
-50g margarina
-2 linguri ulei
-100g zahar
-50g drojdie
-1 lingurita coaja rasa de lamaie
-1 plic zahar vanilat


Umplutura si decor
-500g miez de nuca
-200g miere
-1 esenta de portocale
-1 esenta rom
-100g zahar


Sirop
-400 ml apa
-1 esenta de portocale
-1 esenta de rom
-100g zahar


Preparare:
Aluat
Dizolvi drojdia in jumatate de cana cu apa calda, adaugi o lingurita de zahar ,2 linguri de faina si lasa maiaua sa creasca 10 minute.


In acest timp topesti margarina cu uleiul, iar intr-un alt vas fierbi o cana de apa cu zaharul ,vanilia si coaja rasa de lamaie.Le lasi apoi sa se raceasca. 
Dupa ce a dospit maiaua ,o torni peste faina si incepi sa framanti incorporand pe rand siropul cu zahar si margarina topita .
Framanti aluatul pana nu se mai lipeste de maini ,apoi il lasi pentru o ora sa creasca.

Intre timp pregatesti Umplutura  : Prajesti toata nuca in cuptor, apoi o macini, amesteci jumatate din ea cu 4 linguri de miere ,zaharul si esenta de portocale si astefel obtii umplutura.


Dupa ce a crescut aluatul il imparti in 12 parti .


Faci din fiecare bucata de aluat un sul 




pe care il intinzi intr-o foaie ingusta.




Pui 3-4 lingurite din compozitia de nuca 


rulezi 


si formezi un 8.


Faci astfel toti mucenicii ,ii asezi intr-o tava unsa cu ulei ,ii mai lasi 20 de minute sa creasca,apoi ii dai la cuptor pentru 30 de minute.




In acest timp faci siropul din apa , mirodenii si zahar.


Dupa ce s-au copt mucenicii ,ii lasi sa se racoreasca ,apoi ii lasi sa se raceasca ,apoi ii treci prin sirop,ii ungi cu miere si ii treci prin nuca prajita ramasa.





Eu am facut si sfinti simpli (fara umplutura) :

luni, 7 martie 2011

Prajitura cu crema de lapte

Viata, arta, chiar si energia se declina la feminin. Ideea, ca si lupta si painea sunt tot femei.Ambitioase, dinamice, cu placerea muncii, emotive si eficace, fac ca interventia lor sa fie mai intuitiva, mai psihologica, benefica....

O prajitura pentru toate doamnele ,domnisoarele si in primul rand mamelor pe care v-o ofer cu drag!



Aceasta prajitura este facuta dupa reteta "Tort cu lapte " al Amaliei .Dar cum eu am 2 sarbatoriti luna asta ( pe 10 si 20 martie )L-am facut sub forma de prajitura ,caci urmeaza torturile!


Cantitati:
-4 oua
-4 linguri de zahar
-4 linguri de faina
-4 linguri de apa rece
-3 linguri de cacao
-o lingurita de praf de copt


Crema;
-700 ml lapte
-80g amidon
-3 linguri de zahar
-100g ciocolata alba
-180g margarina
-100g zahar pudra


Glazura:
-140g ciocolata amaruie
-3 linguri de lapte
-3 linguri de zahar
-100g margarina


Preparam:
Blat:
Se bat albusurile cu apa ca la bezea , se adauga zaharul si se continua baterea .Se toarna galbenusurile peste albus ,se amesteca faina cu cacao si cu praful de copt si se pune peste albus amestecand usor cu o lingura de lemn.


Va iesi o compozitie asa :

Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 180°C 20-25 de minute (proba cu scobitoarea !).


Intre timp se face Crema:
600ml lapte se pun la fiert cu ciocolata si zaharul .Amodonul se amesteca bine cu 100g de lapte si se toarna peste laptele care fierbe.
Se fierbe pana se ingroasa ca o budinca.


Dupa racire se amesteca cu margarina frecata cu zaharul pudra si un praf de vanilie.
Asa iese Crema:

Pentru Glazura : 
Se pun toate ingredientele la fiert (eu nu am avut margarina si am pus cateva linguri de ulei , de asta si glazura mi-a iesit moale).

Blatul facut,se pune la racit apoi se taie in 2 felii.Se imparte crema in 2 parti egale si se intinde uniform pe cele 2 foi de prajitura.

Glazura se pune calduta peste cele 2 foi .

Apoi se suprapun foile si se da la rece.
Va rezulta:Blat ,Crema, Glazura- Blat ,Crema ,Glazura !

O prajitura foarte buna si ciocolatoasa !Ii multumesc Amaliei pentru reteta !


vineri, 4 martie 2011

Pranz lejer -Piept de pui si spanac

Satula fiind de piept de pui la gratar si la gratar ... vazand reteta Danielei ,m-am inspirat .Am taiat pieptul de pui cubulete ,l-am pus intr-o tigaie unsa cu ulei , l-am invartit bine ,l-am rumenit , am stors zeama de lamaie ,numa ca in loc de seminte de susan ,i-am pus o lingura de sos picant de ardei .Si a iesit atat de buuuuuuuuuun!In acelasi timp ,in alta tigaie am pus spanac congelat , l-am acoperit cu un capac ,l-am invartit din cand in cand si s-o calit de capul lui :P.La urma i-am pus oleaca de sare , iar in farfurie i-am pus oleaca de ulei de masline . Si am mancat dietetic !


Simplu , nu ?

joi, 3 martie 2011

Cina exotica - Guacamole

Incep prin a spune ca n-am mancat si n-am facut niciodata Guacamole- adica crema de avocado pana in seara asta.Cu toate ca am auzit de multi ani ,am vazut la televizor, in reviste -sunt pline magazinele de borcane cu Guacamole ,dar nu m-a tentat niciodata ,pana azi .


Am cumparat 2 avocado si m-am pus pe treaba!


Reteta spune asa :
--2 avocado
-o ceapa 
-5 rosii potrivite
-1 ardei iute
-zeama de la o lamaie
-sare


Se curata avocado de coaja si se scoate samburele, se taie bucati si se pune in blender.Ceapa curatata ,tocata se adauga peste avocado .In reteta rosiile se oparesc, se decojesc ,se pun in blender- dar eu nu am avut rosii si am inlocuit cu "pelati" .Se stoarce o lamaie ,se adauga sare si se mixeaza toate impreuna.Va iesi o crema groasa ,numai buna de intins pe paine sau de mancat cu chipsuri -Tortilla .

Inainte de a se servi ,se tine 1-2 ore la frigider.
Cine e sceptic ,ca si mine, si nu a incercat-o niciodata ,i-o recomand!