Cum v-am mai spus , sunt un mare fan al revistei Practic in bucatarie - aceasta reteta este din revista si am probat-o anul trecut .Si cum a iesit foarte buna , anul asta v-o recomand si voua .
Eu am facut o portie si jumatate .
Pentru o portie - Ingrediente:
Aluat
-700 g faina
-50g margarina
-2 linguri ulei
-100g zahar
-50g drojdie
-1 lingurita coaja rasa de lamaie
-1 plic zahar vanilat
Umplutura si decor
-500g miez de nuca
-200g miere
-1 esenta de portocale
-1 esenta rom
-100g zahar
Sirop
-400 ml apa
-1 esenta de portocale
-1 esenta de rom
-100g zahar
Preparare:
Aluat
Dizolvi drojdia in jumatate de cana cu apa calda, adaugi o lingurita de zahar ,2 linguri de faina si lasa maiaua sa creasca 10 minute.
In acest timp topesti margarina cu uleiul, iar intr-un alt vas fierbi o cana de apa cu zaharul ,vanilia si coaja rasa de lamaie.Le lasi apoi sa se raceasca.
Dupa ce a dospit maiaua ,o torni peste faina si incepi sa framanti incorporand pe rand siropul cu zahar si margarina topita .
Framanti aluatul pana nu se mai lipeste de maini ,apoi il lasi pentru o ora sa creasca.
Dupa ce a crescut aluatul il imparti in 12 parti .
Faci din fiecare bucata de aluat un sul
pe care il intinzi intr-o foaie ingusta.
Pui 3-4 lingurite din compozitia de nuca
rulezi
si formezi un 8.
Faci astfel toti mucenicii ,ii asezi intr-o tava unsa cu ulei ,ii mai lasi 20 de minute sa creasca,apoi ii dai la cuptor pentru 30 de minute.
In acest timp faci siropul din apa , mirodenii si zahar.
Dupa ce s-au copt mucenicii ,ii lasi sa se racoreasca ,apoi ii lasi sa se raceasca ,apoi ii treci prin sirop,ii ungi cu miere si ii treci prin nuca prajita ramasa.
Eu am facut si sfinti simpli (fara umplutura) :