sâmbătă, 3 decembrie 2011

Amandine cu fondant


Astazi am facut amandine si au iesit asa de buneeeee ca am decis sa le postez imediat.Le mai am pe blog,doar poza finala asa ca data asta am pozat fazele pregatirii.Le-am glasat cu fondat nu cu ciocolata si au iesit "ca la cofetarie "dupa spusele Codrinei.La Iasi a mancat alte prajituri ,spunand ca oricum fac eu amandine acasa....si de cand ne-am intors m-a batut la cap sa le fac.Ok,gata cu povestile ....Avem nevoie de:
Pentru blat:
-6 oua
-240 gr de zahar
-180 gr de faina de grau
-60 gr de cacao
-60 ml apa
-60 ml ulei
-un pliculet de praf de copt

Pentru crema:
-200 gr de zahar
-6 galbenuse
-75 ml apa
-300 gr de unt
-150 gr de ciocolata fondant
-o esenta de rom

Pentru sirop:
-200 ml de apa
-2 plicuri de ciocolata calda (eu n-am avut si am pus nessquik )
-100 gr de zahar

Pentru fondant:
-500 gr de zahar
-200 ml de apa
-2 linguri de miere de albine
-100 gr de cacao.

Blatul l-am facut exact ca  AICI imi place mult acest blat ca iese pufos si umed.
.
In timp ce blatul era la copt am facut fondantul.Am pus la fiert zaharul cu apa,am adunat spuma de deasupra (caci sant impuritatile din zahar) iar din cand in cand cu un penson ud am sters marginile cratitei (previne zaharisirea siropului).Se fierbe cam 10-15 min pana iese proba buna.Se ia intre 2 degete de pe spatula si trebuie sa se intinda intr-un fir cam de 2 cm,fara sa se rupa.Asta-i proba de "fir" (aici n-am poza ca n-aveam nici un ajutor pe langa mine).



Dupa proba adaugam mierea si cacao si amestecam bine.Stingem focul si rasturnam compozitia intr-o alta cratita ,care-i foarte rece (o punem inainte la frigider) si incepem sa amestecam cu o spatula sau cu mixerul.



Amestecam pana se intareste bine-bine,continuam apoi cu lingura pana devine ca o plastelina tare.

Apoi ne ocupam de crema.Punem apa cu zaharul la fiert,dupa ce zaharul s-a topit adaugam ciocolata,lasam sa se topeasca bine pana devine ca o crema.Lasam putin la racorit si apoi adaugam galbenusele,amestecam bine si lasam la racit.Batem bine untul cu mixerul si adaugam crema din ciocolata racita si esenta de rom, continuam cu mixerul pana devine o crema spumoasa.





Pentru sirop fierbem apa cu zaharul si plicurile de ciocolata calda,apoi lasam la racit.Taiem blatul racit in 3 foi.Asezam o foaie,insiropam si ungem cu un strat de crema,apoi a doua foaie ,sirop si crema si asezam ultima foaie o insiropam putin si lasam la rece.

Eu am pus-o 30 min in congelator ,ca ma grabeam,apoi am taiat-o in patrate -au iesit 24 de bucati...(am si pentru vecini....)Am incalzit fondantul pana s-a topit si a inceput sa fie lichid,le-am asezat pe un gratar de inox si am inceput sa la glasez,tot pe rand.....dupa ce se intarea fondantul le asezam pe tava.Le-am pus cate un "mot" de crema si le-am dat la rece.In sfarsit erau gata!!!!Zic asa dar mi-a facut placere sa le fac!!!!
Astea sant pentru voi.....
Asta-i pentru Judy....stie ea de ce.....
Va urez POFTA BUNA si o seara placuta!!!!

23 de comentarii:

  1. Tare, tare bune!! Mi-ai facut pofta, vreau si eu o prajitura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Serveste cu placere draga Alexandrina....acum ca abia le-am facut...Pupici si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmmm, ce bine arata amandinele tale! Eu zic sa nu chemi inca vecinii, lasa-ma sa le gust eu intai, apoi mai vedem daca ramane ceva si pentru ei... ha ha ha ha
    N-am mancat amandine de-o vesnicie, nici macar ultima data cand am fost acasa, asa ca trebuie sa le fac si voi folosi reteta ta pentru ca arata mult prea bine. Spune-mi te rog ce dimensiuni are tava in care le-ai copt? Si inca o intrebare: cand adaugi uleiul la blat? inainte de a adauga faina+cacao? Multumesc mult draga Petronela, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur de vizita draga Sanda,si te rog serveste cu mare incredere...mie imi plac cu fondant si nu glasate in ciocolata.Tava in care am copt blatul are 35/25 si o folosesc mereu si la alte prajituri si le tai in 24 buc ,cu marime acceptabila.Uleiul il amestec putin cu galbenusele,doar putin cu furculita,nu ca la maioneza.Deci il adaug cu galbenusele inainte de faina.Ma bucur ca ai decis sa le faci si astept sa le vad si pe ale tale...Te pup si o seara minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Super apetisante!
    Te pup!Alynusa

    RăspundețiȘtergere
  6. Am facut prajitura si crema dupa reteta ta, acum este la frigider si de-abia astept pana maine sa pot manca din ea. Ma tem ca va trebui s-o acopar cu ciocolata pentru ca nu mi-a reusit fondantul desi am facut intocmai cum ai zis tu, am facut "proba de fir" apoi am adaugat 2 linguri de corn syrup (nu am avut miere) si 100 grame cacao, am transferat intr-un vas rece dar nu am apucat sa mixez ca s-a uscat si s-a intarit: arata ca nisipul cu cateva gogoloaie prin el, nici vorba de plastilina... Ce am gresit? Sfatuieste-ma te rog. Multumesc pentru reteta, blatul si crema au un gust divin! Te pup,
    Sanda Turner

    RăspundețiȘtergere
  7. Prajitura noastra preferata !!! Super arata!

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Sanda,imi pare rau ca nu ti-a iesit fondantul...daca nu l-ai aruncat,incearca sa-l stropesti cu putina apa si pune-l din nou la foc foarte mic,sa-l topesti din nou,si apoi sa-l amesteci bine!!!!Parerea mea e ca a fost fiert prea mult si de aia s-a uscat...de aceea cred ca putina apa nu are cum sa-i strice...Stii cum se spune,incercarea moarte n-are...Te pup si astept vesti bune!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Alynusa si Antonina va pup si va urez o dumineca placuta!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Oh, ce bine aratã!!! î-mi lasã gura apã

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata foarte bine! Vreau si eu! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ura! Victorie! Ha ha ha ha ha
    Multumesc Petronela, dupa ce am rasnit "nisipul cu gogoloaie" folosind masina de cafea, am adaugat putina apa si am topit la foc foarte mic amestecand tot timpul. Amandinele sunt tare gustoase, am sa duc din ele si la serviciu si prietenei mele care locuieste la o ora distantza (si ea e romancutza asa ca noi, precis o sa-i placa!). Eu nu le-am mai pus nici un motz de crema - nu care cumva sa ne stea in gat...ha ha ha ha
    Multumesc mult pentru reteta si sfaturi, cred ca ala a fost baiul (am fiert siropul prea mult, "firul" meu era mai degraba o "funie"). Te pup, sa ai o saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. Petro,arata gozav,n-am facut niciodata amandine,dar cand am sa fac am sa folosesc reteta ta.Mi-ar fi placut sa vad si o sectiune,ca sa zic asa.Mai vreau sa e intreb ceva,glazura ramane lucuioasa si dupa ce se raceste pe prajitura?

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum poate sa arateee! Eu nu le am cu ciocolatoasele, dar Amandina o iubesc! Amandinele tale arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  15. Imi plac amandinele,asa ca servesc una.Multumesc.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce pofta mi-ai facut!!!musai sa fac si eu dar incerc sa am rabdare pana la Craciun!pup o saptamana frumoasa sa ai!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce`mi faci tu mie?! Si azi e prima zi de dieta... off... Promit ca fac cand ies din perioada asta..

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi plac foarte mult amandinele si cred ca tre sa facem un repetir de sarbatori!Pupici Petro!

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc mult de vizite si aprecieri!!!Intr-adevar au iesit foarte bune si "ochioase" ....va zic doar sa le probati si sa vedeti ce delicioase sant.Va pup si va urez o seara minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Arata bestial... apetisante si delicioase.
    pup

    RăspundețiȘtergere
  21. Si eu am avut pofta de amandine zilele acestea. Ale dumneavoastra arata extraordinar! Felicitari! Va pup!

    RăspundețiȘtergere