O alta reteta clasica( a lenesului ) a bucatariei italiene - foarte rapid de preparat ( 12-13 minute ) si foarte simplu .
Ingrediente(pentru 4 persoane ):
- 320g spaghetti
- 4 catei de usturoi
-ardei iute
-4 linguri ulei de masline
Preparare:
Se pune apa la fiert .Cand fierbe , se adauga o lingura de sare groasa.
Se pun spaghetele la fiert atat timp cat scrie pe ambalaj.
Intre timp se taie usturoiul si ardeiul rondele si se calesc timp de 2 minute in uleiul de masline.
Spaghetele scurse bine se adauga incet in tigaie, se amesteca bine timp de un minut ( ca sa isi ia gustul ) si sunt gata !
Se servesc fierbinti !
Simplu, nu ?
Petronela
Ingrediente:
-6 oua
-6 linguri de zahar pudra
-6 linguri de faina
-coaja de lamaie
-500ml lapte
-4linguri esenta de rom , vanilie
-fructe sau ciocolata pentru ornat
Preparare:
Se bat ouale cu zaharul pe foc mic pana ce devin ca o smantana.Se lasa la racit , apoi se adauga vanilia si lamaia rasa, faina cernuta si se amesteca cu grija.
Se unge o forma de tort cu unt ,se toarna compozitia si se coace la foc potrivit ( 180° C ) timp de 30 de minute.
Dupa coacere, se toarna laptele fierbinte amestecat cu rom peste blat si se lasa la racit.
Se bate frisca ( se indulceste cu zahar pudra dupa gust ) .
Dupa ce s-a racit blatul , se taie in 3 felii si se umple cu frisca si cu fructe ( dupa gust ).
Se imbraca tortul cu frisca si se decoreaza dupa placere!
Petronela
Aceasta reteta ,care dupa parerea mea e foarte simpla, usor de preparat si foarte gustoasa , este o reteta clasica italiana.Un mod simplu si alternativ al fripturii de piept de pui .
Ingrediente:
-un piept de pui
-faina
-unt
-salvie
-sare,piper
-vin alb demisec
Preparare:
Se taie pieptul de pui in felii si se sareaza si pipereaza.Apoi se da prin faina .
Se pun in untul topit din tigaie si se lasa pana se albesc.
Se prajesc pe rand ,apoi se pun toate la un loc in tigaie ,se adauga vinul alb pana sunt cuprinse si frunzele de salvie .Se lasa la fiert in vin timp de 15 minute.
La urma se formeaza un sosulet ,numai bun de intins cu paine!
( italienii o numesc " scarpetta"-intinsul cu multa paine in sos ).
Se serveste cu garnitura de piure sau dupa gustul fiecaruia!
Petronela
Reteta clasica-Ingrediente:
-1 ou
-200ml lapte
-250g faina
-20g drojdie
-3 linguri ulei
Sirop:
-400ml apa
-200g zahar
-esenta de rom
+250g frisca si cirese confiate(gem) pentru ornat
Preparare:
Drojdia se dilueaza cu laptele cald ,se adauga faina ,oul ,laptele ramas ,uleiul si putina sare.
Se amesteca bine pana seamana cu o smantana groasa.Se lasa la crescut 30 de minute.
Formele de savarina se ung cu unt ,se ia cu lingura din compozitie ( se pun 2-3 linguri in forma) .
Se mai lasa 10 minute la crescut ,apoi se dau la cuptor la foc potrivit (180° C ) timp de 30 de minute.
Se scot din forma cand s-au racit .Se fierbe siropul din apa si zahar ,iar cand s-a racit se adauga esenta de rom.Se bate frisca (daca e frisca Hulala , nu mai are nevoie de zahar -pentru altfel de frisca se adauga 3-4 linguri de zahar).Se insiropeaza bine-bine savarinele ,se taie un capacel si apoi se umplu cu frisca.Deasupra capacelului se ung cu putin gem (optional ) si se adauga cireasa.
Reteta originala : Blogul amaliei caruia ii multumesc pentru reteta!
De cand am fost in Iasi ( in octombrie 2010 ) si am reusit sa gasesc si sa cumpar forme pentru savarine, aceasta reteta a intrat direct in topul familiei mele !
Petronela