luni, 12 decembrie 2011

Ciorba de burta


Mie nu-mi plac ciorbele,de asta e prima ciorba care-o postez,dar ciorba de burta si cea radauteana ....le ador!Nu numai eu si Codrina o mancam cu mare placere dar si sotiorul meu o adora...si cum noi mancasem la Iasi ,de cand ne-am intors,in fiecare zi sotul meu mi-a ros urechile ,ca vrea ciorba de burta....asa ca saptamana trecuta am facut-o !!!!
Ingrediente:
-Burta 1,5 kg (am pus prefiarta caci n-am gasit altfel)
-o bucata de os de vita cu maduva
-2,3 morcovi potriviti
-o ceapa
-2,3 bucati de tije de telina (n-aveam radacina)
-o capatina mare de usturoi
-4 galbenuse
-400 g smantana
-sare,boabe de piper,un gogosar in otet si ...otet

Chiar daca burta e prefiarta ,eu ii trag un clocot si apoi o spal bine,spal si oala ,apoi o pun din nou la fiert ,adaug morcovii curatati,ceapa intreaga si telina.Adaug sare si piper boabe,apoi o las la fiert pana se inmoaie bine,bine,data asta am lasat-o cam 45 de min.

Dupa ce a fiert,am scos-o din zeama si am lasat-o la racit,dupa care am taiat-o ca pe taitei.
Morcovii fierti i-am ras pe razatoare si i-am calit in 2 linguri de ulei,apoi am strecurat zeama de la fiert si burta taiata marunt si am tras un clocot.

Pentru dres am amestecat smantana cu galbenusele,si am subtiat cu un polonic de zeama,si iar am mai adaugat  din zeama,apoi incetisor am adaugat la ciorba,amestecand continuu,ca sa nu se taie.Am mai lasat putin la foc mic.Din usturoi am facut un mujdei,care l-am adaugat si pe el in ciorba alaturi de gogosarul taiat marunt.





Am potrivit gustul de sare,otet ,mujdei si piper si...ciorba a fost gata!!!


Va doresc POFTA BUNA si va servesc cu o portie de ciorba de burta !!!!

miercuri, 7 decembrie 2011

Cornuri cu crema de ciocolata


                                                
Niste cornuri foarte gustoase dar si foarte calorice.Sant numai bune pentru micul dejun...alaturi de lapte sau ceai.Este un aluat de cozonac doar ca am adaugat niste unt ca la foietaj ,ca sa fie mai fragede.
Pentru aluat.
-500 gr de faina +3 linguri pt impachetat
-2 oua +1 pentru uns
-200 ml lapte
-100 gr unt +150 gr pt impachetat
-100 gr de zahar
-un cub de drojdie
-coaja rasa de lamaie si portocala,esenta de rom.
Pentru umplutura am folosit un borcan de crema bicolor tip nutella.

Se cerne faina si se pune in castron.Se rade lamaia si portocala si se adauga peste faina.Se prepara maiaua din drojdie amestecata cu 1 lingura de zahar 100 ml de lapte si 2 linguri de faina.Se lasa la crescut.Zaharul ramas se topeste in lapte si se adauga peste ouale batute bine cu sare.
Peste faina se adauga maiaua si ouale cu laptele si esenta.Se framanta bine iar apoi se adauga untul topit si se continua framantarea pana cand aluatul nu se mai tine de maini.

Se lasa la crescut putin,timp in care topim untul ramas ,apoi adaugam faina si se obtine o crema.Intindem aluatul si-l ungem bine cu crema de unt,apoi incepem sa-l impaturim ca la foietaj.
Aducem partea din fata spre mijloc si partea dinspre noi o punem deasupra.Intindem putin cu sucitorul si impaturim din nou din partile opuse .Luam partea din dreapta si o aducem spre mijloc iar apoi partea din stanga.

Pachetul este gata si-l dam pentru 20 de min. la frigider.
Apoi am intins foaia bine si l-am impaturit inca o data.L-am dat din nou la frigider.L-am taiat in 2 bucati si am intins pe rand 2 foi.
Am format cornurile,le-am umplut cu crema ,le-am rulat si le-am pus in tava pe hartie de copt.

Le-am uns cu aul batut cu o lingura de miere (asta-i optional) si le-am dat la cuptor la 180 de grade timp de vreo 35 de min.
Va pot spune ca au iesit foarte aromate si pufoase...un pic foietate...Imi pare rau ca nu am facut poza cu interiorul...Vi le recomand ,cand face-ti cozonac ,probati si aceste cornuri.
Va doresc POFTA BUNA!!!!

Risotto con la zucca

Titlul complet ar fi:Risotto con la zucca e raspadurra...Deci un risotto cu dovleac ...care este minunat...mai ales cand e frig afara.Raspadura se gaseste in Lombardia si nu-i altceva decat parmezan ras cu o anume lama,sa o numesc asa...si, iese ca niste foite foarte subtiri,aproape transparente.E foarte apreciata in zona unde locuesc!!!
Dar sa trec la risotto,care are acelasi mod de preparare ca la Risotto con le pere de aici.Se curata dovleacul (bostanul) si se taie cubulete sau se rade si se caleste in unt pana se inmoaie.
)
Dupa ce s-a inmuiat se adauga orezul spalat,se caleste si el pana devine transparent,se stinge cu un pahar de vin alb si dupa ce s-a absorbit vinul se adauga treptat cate un polonic de supa.
Cand este aproape gata se adauga un cubulet de unt si se amesteca bine.Se lasa un minut sase "rasufle " si apoi se pune in farfurii cu raspadura pe deasupra...Dovleacul e dulce iar raspadura e decisa ,ca orice parmezan...deci combinatia e excelenta!!!!
Va doresc Pofta buna!!!!

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Amandine cu fondant


Astazi am facut amandine si au iesit asa de buneeeee ca am decis sa le postez imediat.Le mai am pe blog,doar poza finala asa ca data asta am pozat fazele pregatirii.Le-am glasat cu fondat nu cu ciocolata si au iesit "ca la cofetarie "dupa spusele Codrinei.La Iasi a mancat alte prajituri ,spunand ca oricum fac eu amandine acasa....si de cand ne-am intors m-a batut la cap sa le fac.Ok,gata cu povestile ....Avem nevoie de:
Pentru blat:
-6 oua
-240 gr de zahar
-180 gr de faina de grau
-60 gr de cacao
-60 ml apa
-60 ml ulei
-un pliculet de praf de copt

Pentru crema:
-200 gr de zahar
-6 galbenuse
-75 ml apa
-300 gr de unt
-150 gr de ciocolata fondant
-o esenta de rom

Pentru sirop:
-200 ml de apa
-2 plicuri de ciocolata calda (eu n-am avut si am pus nessquik )
-100 gr de zahar

Pentru fondant:
-500 gr de zahar
-200 ml de apa
-2 linguri de miere de albine
-100 gr de cacao.

Blatul l-am facut exact ca  AICI imi place mult acest blat ca iese pufos si umed.
.
In timp ce blatul era la copt am facut fondantul.Am pus la fiert zaharul cu apa,am adunat spuma de deasupra (caci sant impuritatile din zahar) iar din cand in cand cu un penson ud am sters marginile cratitei (previne zaharisirea siropului).Se fierbe cam 10-15 min pana iese proba buna.Se ia intre 2 degete de pe spatula si trebuie sa se intinda intr-un fir cam de 2 cm,fara sa se rupa.Asta-i proba de "fir" (aici n-am poza ca n-aveam nici un ajutor pe langa mine).



Dupa proba adaugam mierea si cacao si amestecam bine.Stingem focul si rasturnam compozitia intr-o alta cratita ,care-i foarte rece (o punem inainte la frigider) si incepem sa amestecam cu o spatula sau cu mixerul.



Amestecam pana se intareste bine-bine,continuam apoi cu lingura pana devine ca o plastelina tare.

Apoi ne ocupam de crema.Punem apa cu zaharul la fiert,dupa ce zaharul s-a topit adaugam ciocolata,lasam sa se topeasca bine pana devine ca o crema.Lasam putin la racorit si apoi adaugam galbenusele,amestecam bine si lasam la racit.Batem bine untul cu mixerul si adaugam crema din ciocolata racita si esenta de rom, continuam cu mixerul pana devine o crema spumoasa.





Pentru sirop fierbem apa cu zaharul si plicurile de ciocolata calda,apoi lasam la racit.Taiem blatul racit in 3 foi.Asezam o foaie,insiropam si ungem cu un strat de crema,apoi a doua foaie ,sirop si crema si asezam ultima foaie o insiropam putin si lasam la rece.

Eu am pus-o 30 min in congelator ,ca ma grabeam,apoi am taiat-o in patrate -au iesit 24 de bucati...(am si pentru vecini....)Am incalzit fondantul pana s-a topit si a inceput sa fie lichid,le-am asezat pe un gratar de inox si am inceput sa la glasez,tot pe rand.....dupa ce se intarea fondantul le asezam pe tava.Le-am pus cate un "mot" de crema si le-am dat la rece.In sfarsit erau gata!!!!Zic asa dar mi-a facut placere sa le fac!!!!
Astea sant pentru voi.....
Asta-i pentru Judy....stie ea de ce.....
Va urez POFTA BUNA si o seara placuta!!!!