joi, 8 septembrie 2011

Galuste cu prune

Photobucket
Le-am facut si in august de 2 ori ,dar nu le-am postat pentru ca erau pe multe bloguri.Acum le-am facut din nou si m-am gandit sa le postez.La noi in casa la Iasi se numeau nigle sau cnele,cel putin asa le numea Mama si bunica mea...asta nu era numai un desert ci de multe ori era chiar cina...timpuri grele...lipsuri mari...
Acum le fac din placere si le mancam toti in casa cu mare placere!!!
Chiar si sotul meu e indragostit de "gnocchi con prugne"...
Reteta e aia clasica.Eu fac asa:curat si tai cuburi  4-5 cartofi apoi ii fierb in apa cu sare.Cand s-au fiert ii scurg bine si ii presez,adaug o mana de zahar,una de gris si una de faina de grau,apoi 2 oua si amestec bine.Trebuie sa iasa ca un aluat,eventual mai adaug un pic de gris si faina,nu prea multa pentru ca altfel ies galustele tari.

Photobucket
Prunele se spala,se taie in doua si se scot samburii.Pentru ca nu erau chiar coapte bine prunele,le-am mai adaugat cate o lingurita de zahar in fiecare pruna.Din aluat iau un bot ,il intind in mana pudrata cu faina,adaug pruna ,apoi zaharul,strang marginile aluatului ca o bila si...galusca e gata.Galustele preparate le pun pe un blat presarat cu faina.Inainte deja am pus apa cu sare la fiert.
Photobucket

Photobucket
Cand apa fierbe, punem una cate una galustele la fiert.Amestecam usor cu o lingura de lemn ca sa nu se lipeasca la fund.Dupa ce sau ridicat la suprafata apei le mai las 10-15 min la fiert.
Photobucket
Intre timp intr-o tigaie am pus un cub de unt si 2 maini de pesmet la calit.La urma am adaugat scortisoara si o mana de zahar....Trecut timpul de fierbere le-am scos cu o paleta si le-am rostogolit prin pesmet.
Photobucket
Se servesc calde,la noi aproape fierbinti...
Aceasta reteta o dedic cumnatei mele Cristina, care nu a mai mancat "nigle" de cand Mama mea a plecat........ 
Photobucket
POFTA  BUNA!!!

Pui cu cartofi la cuptor


Photobucket
Iarasi pui,stiu ca ultima postare a fost tot pui,dar e asa gustos si-mi place cum arata!
Se taie puiul bucati si se pune in tava.Cartofii se curata,se spala,se taie cuburi si se adauga peste cartofi.O ceapa se curata si se taie pestisori,apoi se adauga in tava.Condimentam dupa gust....turnam ulei pe deasupra si dam la cuptor la 200grade,cam 45 min a durat coacerea la mine.

Photobucket

Asa arata abia scos din cuptor!!!
Photobucket
Apoi in farfurie fiecare ne adaugam ce sos dorim...(pasta de ardei,glasa balsamica,sos picant etc)
Photobucket

Pe cat de simplu pe atat de gustos!!!!La mine in casa are mare succes!!!
POFTA  BUNA!

luni, 5 septembrie 2011

Pui pe sare

Photobucket
Nu l-am mai facut de cateva luni...e gustos si sanatos....daca va indurati sa aruncati pielea crocanta...
Deci va trebuie un pui mai marisor si multa sare mare...eu am pus 1kg si jumatate!
Intr-o tava am turnat sarea intr-un strat de 2 degete si am asezat puiul spalat,curatat si desfacut in jumatate.Deasupra am pus un pic de condiment si putin rozmarin.Am dat la cuptorul ventilat la temperatura mare(225 de grade).
Photobucket

                                             Photobucket
In 45 minute puiul era gata,rumeior si crocant iar sarea a absorbit grasimea care s-a scurs din pui.Intre timp am facut si o peperonata....de,am evitat sa fac cartofiori....
Photobucket

Photobucket
Deci cam asta-i tot...pentru cine nu l-a facut inca...va pot spune ca-i exact ca puiul la rotisor....

Va doresc  POFTA  BUNA!!!!

Tarta cu de toate

Photobucket

Poate vi s-a intamplat si voua sa aveti resturi prin frigider...sa nu ajunga pentru 4 persoane...dar nici sa nu vreti sa le aruncati...caci nu aruncati banii!Asa ca am facut aceasta tarta cu aluat foietaj,care dupa cum am mai spus  imi place in toate combinatiile.E si ieftin si nu-mi lipseste niciodata din congelator si...ma salveaza de multe ori.
Deci nu am cantitati caci e o "reteta de recupero"





Deci am pus spanac calit,zucchini prajiti,carnaciori prajiti,2 oua,o cutioara de ricotta si o mana de cascaval ras,bineinteles sare si piper.
Photobucket
Am amestecat toate intr-un castron si le-am pus in tava peste aluatul foietaj,pe care prima l-am dezghetat si l-am asezat in tava pe hartia de copt.

Photobucket
Am pus cateva rosiore pe deasupra am dat tarta la cuptor la foc mare pentru 30 min.
Photobucket
A iesit asa,rumenita si crocanta....si foarte gustoasa!!!
Photobucket
Asta-i felia pentru voi.....POFTA BUNA!!!