miercuri, 16 februarie 2011

Tocanita de cartofi cu crenvusti



Ingrediente:
-500 g crenvusti
-1,5kg cartofi
-2 cepe potrivite
-pasta de tomate
-pasta de ardei
-sare si piper dupa gust


Preparare:
Se prajesc crenvustii taiati felii , apoi se scot din tigaie si se lasa deoparte.
In acelasi ulei se caleste ceapa taiata marunt .
Cand s-a aurit ceapa se adauga cartofii taiati si se invart putin in tigaie.
Apoi se rastoarna intr-o cratita unde se adauga apa pana ii cuprinde. Se lasa la fiert 20 de minute.Dupa aceea se adauga crenvustii,pasta de tomate ,si de ardei,se potriveste de sare si piper si se continuea fierberea 10 minute.( Se poate adauga patrunjel sau marar tocat marunt , dar eu nu pun pentru ca " domnisoarei " mele nu ii place...)

Iese o mancare scazuta, buna , aromata si Romaneasca! Serveste cu ce acrituri vrei !

 Pofta buna !

Ceafa cu cartofi la cuptor



Ingrediente:
-felii de ceafa
-cartofi taiati mai grosi sau cuburi
-1 ceapa potrivita
-2,3 linguri pasta de ardei
-sare si piper


Preparare:
Se aseaza in tava unsa cu ulei feliile de carne, cartofii, ceapa taiata pestisori ,pasta de ardei.Se adauga sare piper , un fir de ulei - nu pune prea mult caci lasa si carnea grasime.


Se pune o ora la cuptor la 180-200°C:




Noua ne place foarte mult asa cu "parfumul " dulce-picant de la pasta de ardei.
Serviti cu salate sau muraturi dupa cum doriti!



luni, 14 februarie 2011

Prajitura Krem alla Krem

O reteta de pe blogul PAPA BUN by Mihaela .O reteta pe cat de buna pe atat de simplu de facut !




Ingrediente:


Blat
-6 oua
-6 linguri zahar
-1 praf Dr. Oetker de ciocolata


Crema
-250ml frisca lichida
-150ml lapte
.1 praf Dr Oetker de vanilie
-1 esenta de vanilie
-1 fir de sare ( deh...sarea in bucate ,eu adaug in orice, bineinteles ca nu exagerez, dar sarea fixeaza gustul de dulce).


Preparare:
Se face blatul clasic , dar in loc de faian se adauga praful de ciocolata . Se toarna intr-o tava de 20x30 cm tapetata cu hartie de copt si se baga la cuptor la 180° C timp de 25-30 de minute.



Crema are dreptate.. mult mai simpla ! Se amesteca cu mixerul frisca, laptele, praful de crema si firul de sare.
( Eu am folosit Hulala, deci nu mai e nevoie sa daug zahar ).Se amesteca bine si iese o crema pufoasa.Nu m-am gandit niciodata ca o crema atat de simpla este atat de gustoasa!


Glazura 
-100g ciocolata amara
-50 g unt
-50g frisca


Se topesc toate la bain-marie .Se adauga o esenta de rom sau o lingura de coniac.


Peste blatul racit se adauga crema si se lasa la rece timp in care se face glazura.Apoi se toarna glazura racorita ( la temperatura degetului ) si se lasa in frigider.


Apropo eu am facut-o intr-o seara la ora 23:00 ....deci am putut sa o las la rece!




Multumesc Mihaelei !


duminică, 13 februarie 2011

Cremes

Dupa o reteta din revista " Practic in Bucatarie " .Cantitatile sunt pentru o tava de 20 x30 cm .Ies 12 bucati mari.


Ingrediente :
Foi
-1 ou
-2 linguri apa rece
- 1 lingura otet
-sare
-faina( cata intra ca la taitei )
-2 linguri de unt + 1 lingura de faina


Crema
-1 l lapte
-4 oua
-1 budinca de vanilie
- 4 linguri faina( eu folosesc amidon )
-8 linguri de zahar+ 4 linguri de zahar pentru albusuri


Preparare :


Foi
Se amesteca toate ingredientele in afara de unt si lingura de faina , se framanta bine aluatul si se intinde o foaie subtire.
Cele 2 linguri de unt se topesc intr-o craticioara , se amesteca cu o lingura cu varf de faina si se face ca o crema. Crema astfel preparata se intinde peste foaia de aluat .
Apoi se ruleaza , se formeaza  un melc si se lasa 30 de minute la racit.
Apoi aluatul se imparte in 2 , se fac 2 foi subtiri ( de 20 x 30 cm ) si se coc pe rand pe dosul tavii acoperita cu hartie , la 200 ° C pana se umfla si se rumenesc -aproximativ 15 minute .
Se lasa foile la racit si intre timp se face crema.




Crema


Galbenusurile se freaca bine cu 8 linguri de zahar apoi se adauga budinca si faina, se subtiaza cu putin lapte , se amesteca bine pentru a nu face cocoloase.
Restul de lapte se pune la fiert.
Intre timp albusurile se bat bine ca pentru bezea si se adauga zaharul.


Cand laptele a fiert se adauga compozitia de galbenusuri si se amesteca bine , dupa ce s-a inchegat , cat este inca pe foc ( la foc mic ) se adauga cate o lingura de albus si se continua amestecarea. Crema va iesi pufoasa si nu se va taia daca amesteci CONTINUU!


Crema racorita se aseaza intre foi si se da la rece .





Se taie bucati si se pudreaza cu zahar .

Pare o reteta complicata , dar NU e ! Dureaza mai mult de scris decat de facut !