miercuri, 31 august 2011

Tort caramel cu frisca

Photobucket
Un tort care mie imi place foarte mult,il fac foarte des si acum i-a venit randul sa-l postez.Imi place foarte mult,ma repet,pentru ca-i o combinatie din crema de zahar ars si pandispan insiropat cu zaharul caramelat.Se mai numeste si tort caramel....fiecare il cheama cum doreste....rece de la frigider e o minunatie!!!!
Ingrediente:
-700 ml de lapte
-6 oua
.200 gr zahar
-100 gr zahar pentru ars
-o esenta de rom(eu pun 2...)si un fir de sare
Pentru blat
-3 oua
-3 linguri de faina
-3 linguri de zahar
-o esenta de vanilie,un fir de sare
Pentru "decor"care la mine lipseste....
-200 ml frisca lichida
-ciocolata rasa


Incepem prin a carameliza zaharul in forma unde vom face tortul.Cand a prins o culoare frumoasa (nici prea ars ca dupa ceea devine amar)se stinge focul si se intinde caramelul pe peretii cratitei(a formei de tort)prin rotirea incetisor a cratitei.Atentie mare ca arsura de zahar caramelat,ustura foarte tare...

:Photobucket
Lasam tava la racit si ne apucam de crema.Batem bine ouale cu zaharul,esenta un fir de sare si apoi adaugam laptele.Se amesteca bine si se toarna in cratita caramelata (craticioara mea are 22 cm,o folosesc special la asta),apoi se da 20 min la cuptor la 200 de grade.
Photobucket
Apoi ne apucam de blat,care de fapt e un pandispan.Se bat albusele cu sare ,se foloseste mixerul,se bat pana devin o bezea tare.Se adauga zaharul treptat si se continua baterea cu mixerul.Cand zaharul s-a topit,adaugam galbenusele amestecate cu o furculita si faina cernuta.Acum luam o paleta sau lingura de lemn si amestecam usor de jos in sus,punem si esenta si pandispanul e gata de copt.
Cer scuze la toate gospodinele care stiu sa faca un pandispan dar...eu am postat pentru cele care inca nu au invatat cum se face...exemplu,fiica mea Codrina!!!!
Trecute 20 minute crema de zahar ars trebuie sa fie un pic inchegata,turnam cu grija pandispanul,nivelam cu paleta si dam din nou la copt pentru alte 20 minute.
Photobucket
Cand blatul s-a rumenit frumos il scoatem din cuptor si-l lasam la racit.Apoi asezam un platou peste cratita si cu o miscare brusca invartim cratita,rapid altfel curge siropul...Astfel blatul ramane pe platou sa se insiropeze iar crema de zahar ars e deasupra.
Photobucket
Lasam la racit si insiropat,de fapt blatul absoarbe siropul...si batem frisca (a mea era deja dulce si nu i-am mai pus zahar)Imbracam tortul in frisca si radem ciocolata.
Decorati-l elegant,nu ca mine,caci merita un astfel de tort!!!
Photobucket
Si o felie pentru voi...caci tortul s-a terminat imediat!!!
Photobucket

POFTA  BUNA!!!


42 de comentarii:

  1. Hmm ce bunatate de tort, chiar demult nu l-am mai facut! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  2. ...e pre frumos si sti sigur cai si fff bun,speram ca ai sa vz ce tiam scris cu o satamana an urma la reteta cu rulouri de post.dar tu continui Zana a tuturor bunatatilor,cum noi pofticiosi santem ,la torul tau ravnim......dar o sa venim si tu ai sa ne deschizi portile palatului,unde fauresti tot ce e mai bun! atat am avut de spus,////////hi hi,abia astept .pupici Mirela

    RăspundețiȘtergere
  3. scuze pt greseli,dar cu gandul la tort........pupici din nou,notte MIRELA

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Adela chiar ca-i o bunatate,pupici si tie si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Mirela,sigur ca am vazut mesajul dar luandu-ma cu una cu alta,nu ti-am raspuns!!!
    Te astept cu asta si multe altele cand vei veni.Deci te-ai hotarat?Ne vedem pe 2 oct????Eu abia astept sa va vad.....Ai studiat lista din dreapta?Ce-ti alegi???
    Sper ca esti bine si ne auzim in curand!
    Multumesc mult pentru mesaje!
    Te-am pupat si o noapte minunata!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata minunat!! n-am mai pregatit tort de ceva vreme.. tare buna compozitia!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow, tortul meu preferat! Ti-a iesit super, supeeeer, mi-ai facut pofta!!! Pupici si noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu are cum sa nu fie delicios daca e caramel!De aia s-a terminat repede:)

    RăspundețiȘtergere
  9. yummy,yummy,o bunatate,da,ma gandesc sa fac,zilele astea,arata bine,o zi placuta

    RăspundețiȘtergere
  10. Vreau si eu o feliuta, mica, mica, micuta... Ce bine arata tortuletul, iar caramelul cu frisca ma imbie sa ma ling pe buzute... Gata, ma bag la dieta, ca ma ingras doar uitindu-ma la poze... Pupici si o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte bun acest tort!
    O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  12. este si unul din torturile mele preferate. si tie ti-a iesit foarte dragut.l-am postat si eu dar pozele sunt un mare dezastru.asa ca prima data cand refac reteta voi inlocui catastrofele de poze.ai mare dreptate cu arsurile provocate de caramel,eu una sunt Stan- patitul.am o crema de arsuri cumparata datorita unui accident la prepararea cremei de zahar ars si de care o tin mereu aproape :D.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  13. foarte bun
    ma inscriu si eu la o felie, se poate????
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Un tort delicios, nici eu nu l-am facut de foarte multa vreme, mi-ai dat idei! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata ft bine si eu il pregatesc ft des!

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc Nely e si preferatul meu.Pupici si o zi placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Teo bucatar multumesc,e caramelat si foarte repede s-a topit...pupici si o zi buna!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc Ina,pupuici si o zi placuta si tie!!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Daniela serveste cu mare placere....caramelul cu frisca ma innebuneste si pe mine...Te pup si o zi frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc Alynusa si eu iti doresc o zi buna.Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Sarah pe mine nu ma preocupa prea mult pozele...ci gustul,eu le fac in casa pentru familie si pentru mine evident.Deci gustul pe primul loc...apoi restul...Experienta cu arsura am patit-o si eu cu multi ani in urma ...asa ca am avizat incepatoarele!!!
    Te pup si o zi placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Sigur Alice serveste cu placere ....ca doar virtual a mai ramas...asta se topeste imediat precum caramelul...
    Pupici si o zi frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Livia eu il fac des dar inca nu-l postasem...in sfarsit ti-am dat si eu o idee...ma bucur!!!
    Te pup si-ti doresc o zi minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Vera multumesc de vizita si comentariu,e un tort clasic si minunat,atunci sa ne intrecem cine il face mai des...hihihi,am glumit!
    Pupici si o zi placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Ce-as mai gusta si eu dintr-o felie... Oare a mai ramas vreo firimitura? :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Multumesc tie pt mesaj,sant bucuroasa ca ai citit ceea ce tiam scris,si e mmmm nu stiu cum sati spun,CAPTIVANT,da astai cuvantul,an tot ceea ce faci tu aici,cate persoane ca tine (.eu stii ca nu am mare experienza)ati scriu parerea lor si e frumos asta. Binenteles ca mai sant si critici caci altfel ar fi prea frumos,dar tu mergi anainte ,aratane si anvatane anca mult deaici ancolo tainele gustului. Da ,venim cu mare drag ,asa am stabilit,sa dea D.zeu sa ne vedem cu bine,abia astept si pe toti ai casei nu numai pe tine,iar despre lista ce sa spun ,an umilitatea mea,orice ai tu pe masa e regesc,si nu laud gratis /cine antelege/fata asta are maini de aur!!!!!!!!astept cu drag de la tine un pahar cu vorbe si hrana pt suflet!pupici pt toti.vb la tel.)bunaseara pt tine si pt toti ce te viziteza aici. MIRELA

    RăspundețiȘtergere
  27. Apetisant!O felie mai este si pentru mine?
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  28. Tare bun tortul asta,ne place foarte mult!Baci!

    RăspundețiȘtergere
  29. Multumesc Maria,era prea bun si s-a topiiiiiit.O seara frumoasa si tie si pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  30. Flory vad ca place la multa lume...deci e bun si e preferitul meu...
    Baci,baci,baci e una bella giornata!!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Alynutica inseamna ca ne asemanam...pupici si tie si un weekend placut!!!

    RăspundețiȘtergere
  32. mmm ce fain arata !
    Trebuie sa il incerc ca imi plac foarte mult deserturile cu caramel !
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  33. Asta este un deliciu pur! Duce direct la "perzanie" =)) Te face sa iei lingura si sa uiti de tine =))
    Mmmmmmmmmmmmmmmmm! xoxoxo

    RăspundețiȘtergere
  34. Bine te-am regasit! Dupa placuta vacanta la Mosie, am gasit, sunt sigura de asta, o felie dintr-un tort grozav, asa cum stii tu sa faci. Chiar imi era pofta de ceva dulce, si, iata, am gasit la tine.
    Te pup, si-ti urez o saptamana foarte placuta.

    RăspundețiȘtergere
  35. Multumesc Mimmi,e foarte usor de facut si foarte gustos...incearca-l si vei descoperi gustul minunat...Te pup si o zi placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  36. Maya multumesc,stii cum se spune:"cine stie...cunoaste".Te pup si eu foarte caramelat!!!!

    RăspundețiȘtergere
  37. Draga mea Gratziela,bine te-ai intors sanatoasa si cu bateriile incarcate...cand spui mosie ma duci cu gandul "La Medeleni"...cartea mea de suflet... Am vazut si trandafirii tai galbeni si parfumati.. o minune...iti intorc urarea de o saptamana frumoasa,te pup cu drag si astept noi retete ademenitoare!!!!

    RăspundețiȘtergere
  38. Peronela,
    Desi eu traiesc in Romania, stiu ca locul de nastere ramane mereu legat de tine precum un cordon ombilical, si, aproape inconstient, vei legat de acest loc, precum un blestem sau o binecuvantare, si-l vei iubi cu disperare caci, departarea de el te face sa-l doresti si mai mult. Dar, pe de alta parte, familia ta si dragostea cu care esti inconjurat, iti ofera balsamul nemuririi, si doar visele si amintirile iti vor aminti cu nostalgie de locul de nastere, loc plin de mistere,loc mirific!
    Te imbratisez cu dragoste si ma bucur daca eu am reusit sa-ti amintesc de aceste locuri.

    RăspundețiȘtergere