marți, 8 martie 2011

Sfinţi umpluţi de post

I-am numit asa pentru ca , dupa cum stiti sunt din Iasi , iar mama mea ieseanca i-a numit intotdeauna :"sfinţi"!
Cum v-am mai spus , sunt un mare fan al revistei Practic in bucatarie - aceasta reteta este din revista si am probat-o anul trecut .Si cum a iesit foarte buna , anul asta v-o recomand si voua .


Eu am facut o portie si jumatate .


Pentru o portie - Ingrediente:
Aluat 
-700 g faina
-50g margarina
-2 linguri ulei
-100g zahar
-50g drojdie
-1 lingurita coaja rasa de lamaie
-1 plic zahar vanilat


Umplutura si decor
-500g miez de nuca
-200g miere
-1 esenta de portocale
-1 esenta rom
-100g zahar


Sirop
-400 ml apa
-1 esenta de portocale
-1 esenta de rom
-100g zahar


Preparare:
Aluat
Dizolvi drojdia in jumatate de cana cu apa calda, adaugi o lingurita de zahar ,2 linguri de faina si lasa maiaua sa creasca 10 minute.


In acest timp topesti margarina cu uleiul, iar intr-un alt vas fierbi o cana de apa cu zaharul ,vanilia si coaja rasa de lamaie.Le lasi apoi sa se raceasca. 
Dupa ce a dospit maiaua ,o torni peste faina si incepi sa framanti incorporand pe rand siropul cu zahar si margarina topita .
Framanti aluatul pana nu se mai lipeste de maini ,apoi il lasi pentru o ora sa creasca.

Intre timp pregatesti Umplutura  : Prajesti toata nuca in cuptor, apoi o macini, amesteci jumatate din ea cu 4 linguri de miere ,zaharul si esenta de portocale si astefel obtii umplutura.


Dupa ce a crescut aluatul il imparti in 12 parti .


Faci din fiecare bucata de aluat un sul 




pe care il intinzi intr-o foaie ingusta.




Pui 3-4 lingurite din compozitia de nuca 


rulezi 


si formezi un 8.


Faci astfel toti mucenicii ,ii asezi intr-o tava unsa cu ulei ,ii mai lasi 20 de minute sa creasca,apoi ii dai la cuptor pentru 30 de minute.




In acest timp faci siropul din apa , mirodenii si zahar.


Dupa ce s-au copt mucenicii ,ii lasi sa se racoreasca ,apoi ii lasi sa se raceasca ,apoi ii treci prin sirop,ii ungi cu miere si ii treci prin nuca prajita ramasa.





Eu am facut si sfinti simpli (fara umplutura) :

4 comentarii:

  1. Daca tot sint gata facuti si mai ales umpluti, ma servesc si eu cu unul. N-am mincat niciodata sfintisori umpluti... Pupici si-o zi minunata !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper ca ti-a placut ,noua ne-au placut asa de muuult caci am facut a doua serie (vezi ca am schimbat si niste poze)deci am facut bis ca sa am si de dat de pomana.Am vazut si pe-ai tai, sint splendizi...rumeniti si pufosi...mmm.Te-am pupat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata splendid o sa incerc pt prima data ,mi-au placut la nebunie cind eram copila acasa la mama ,si era un obicei mai toti vecini schimbam intre noi ca sa me bucuram fiecare de bunatatile noastre dar umpluti nu am mincat nu-mi amintesc dar trebuie sa fac .Un singur lucru ce nu-mi place e sa folosesc Margarina e posibil sa folosesc si unt in lok de Margarina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur ! daca folosesti unt , atunci nu mai sunt de post ... dar gustul trebuie sa fie la fel de bun ! Nici mama mea nu ii facea umpluti , asta e ceva mai nou , din anii nostri.
      Te mai astept pe la mine !

      Ștergere